УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ, ИНФОРМИРАМЕ ВИ, ЧЕ МАГАЗИНИ MONTRE ЩЕ РАБОТЯТ С НОРМАЛНО РАБОТНО ВРЕМЕ!

Шалове

Показване:
Подреждане по:
Шалове

Шалове

Днес шаловете не се използват само за да предпазват от студ и вятър – те са неразделна част от модата, френската култура и някои религии. Независимо от широката си употреба, шалът е започнал своя път от мъжкия гардероб, затова и мястото му е именно там. 

История на шала

В миналото шалове са се носели както от мъжете, така и от жените. В Асирия и Египет са били известни като парче дреха, което се е носело на раменете, за да попива потта и да предпазва от мръсотия. В Китай армията е използвала цветни шалове, за да означава различните рангове на войниците. В Индия шалът е навлязъл в бита – никоя жена не може да излезе на улицата без най-важната част от своето сари. Наполеон до толкова харесва индийските шалове, че подарява един на жена си и в следващите три години тя си купува още 400. От там насетне, шалът навлиза в английската и френската мода и превзема света. 

Какво трябва да знаем за шаловете?

Дължината на шала започва от 15 см и стига до два метра. Правилната дължина трябва да отговаря на Вашата височина. Ако сте средни на ръст, метър и половина са напълно достатъчни. Ако сте по-високи, ще Ви отиват по-дълги модели. Шалът може да е плетен или платнен. Изработва се предимно от вълна, кашмир, ангора, памук, лен, коприна или синтетични материали и комбинации с други тъкани. За студено време се препоръчват вълнените и кашмирените шалове. За ветровитите дни са подходящи памучните и ленените модели, докато синтетичните са най-добри при проливни дъждове. 

Как да изберем шал?

Изберете дължината и стила на шала според това дали ще отива на дрехите Ви. Дебелината и плътността могат да Ви ограничат за определени видове възли. Освен това, шалът не е вратовръзка. На първо място шалът трябва да Ви кара да се чувствате комфортно; едва на второ място той функционира като моден аксесоар. 

Видове шалове

  1. Ежедневни – изработват се предимно за студените месеци. На докосване са меки и плътни, шият се във всякакви цветове и принтове.
  2. Спортни – израбтоват се от лека, но издръжлива материя специално за зимни атлети. Типично за тях е, че повечето приличат на поничка или ластик и не е нужно да се връзват. Достатъчно широки са, за да покрият носа и устата, понякога и ушите.
  3. Официални – на докосване са по-тънки, също като спортните модели, но се изработват от същите тъкани като ежедневните шалове. Отличават се с изчистен дизайн, понякога лъскава повърхност, мекота и луксозност. 

Начини за връзване на шал

  1. Най-лесно е да сгънете шала на две и през отвора на сгъвката да промушите заедно двата края. С този прост възел ще накарате всеки костюм или палто да изглеждат завършени. Този възел е подходящ, ако имате мотор или колело.
  2. За да изглеждате интелигентни, увийте веднъж шала около врата си, като оставите двата края да се спускат свободно отпред. Лятно време този стил е най-подходящ за ленена риза.
  3. Ако отивате на формално събитие или просто на място, където се изисква дрес код, преметнете шала през врата си, без да го увивате, и пъхнете краищата под сакото си. Този стил не е подходящ, ако шалът Ви е твърде дълъг и излиза под сакото. Шалът повтаря линията на яката и реверите, което Ви придава тържествен вид, подобно на подплатена с кожи мантия.
  4. Завържете шалът, подобно на вратовръзка, вдигнете го над нивото на яката си и приберете краищата под сакото. Това е английски, ретро стил.
  5. Ако имате по-дълъг шал, увийте го около врата си и преметнете единия край пред лявото си рамо, а другият – зад него.
  6. Последният вариант е просто да увиете целия шал около врата си, като при всяко завиване да оставяте малко пространство. Краищата пъхнете отдолу, под завития шал. Този възел е подходящ за ветровити дни.

В секцията ни за Шалове можете да намерите разнообразен брой мъжки шалове - цветни, черно-бели на атрактивни цени.