Бутонели

Показване:
Подреждане по:
Бутонели

Бутонели 

Бутонелите са луксозен, но достъпен аксесоар към ризата – могат да бъдат изработени от всякакви материали – пластмаса, метал, скъпоценни и полускъпоценни камъни, стъкло, плат, дърво и други. Могат да са едностранни и двустранни и са едни от малкото елементи, които съществуват за себе си и не се съчетават с облеклото. 

Поява на бутонелите

Изобретяването на бутонелите се дължи изцяло на ризите. В началото те са били носени като туники с отвори около врата и ръкавите. Преди да бъдат заменени с копчета, ръкавите са били връзвани с панделки. След това на тяхно място са дошли копчетата. В средата на 19 век мъжете от всички класи са започнали да носят костюми, което е променило модата и маншетите и яките са били по-твърди. Поради тази причина, не са могли да се закопчават добре с копче, камо ли с няколко, и така са се появили бутонелите. Още тогава разнообразието им е било голямо – имало е модели за всеки джоб и вкус. 

Какво представляват бутонелите?

Всяка риза има маншети на ръкавите, които ги предпазват от претриване. За завършен вид, шивачите слагат ръкавели – обикновени или специално изработени копчета. Бутонелите, за разлика от ръкавелите, са самостоятелни. Освен това, не всички ризи са предназначени за тях. Маншетите за бутонели имат два симетрични отвора от двете страни на цепката. През малките отвори минава иглата на бутонелата и се закопчава с щифт, подобно на обеца. 

Видове бутонели

Като форма могат да бъдат квадратни, правоъгълни, кръгли или триизмерни, но се различават основно по начина си на закопчаване. Някои са подвижни, а други са статични, в зависимост от Вашите нужди и предпочитания.

 1. Обикновени – състоят с от две части – предна, която е по-широка и видима, и задна, която представлява щифт и има форма на малък куршум. Механизмът е опростен. Това е най-разпространеният тип бутонели.
 2. Широки – ако се затруднявате с обикновените бутонели, има модели с по-широко закопчаване. Вместо с форма на куршум, щифтът прилича на опашка на кит.
 3. Копче – малки и леки, като предната и задната част са направени по еднотипен начин. Най-сигурният вид бутонели, но най-трудни за закопчаване, тъй като частите са неподвижни.
 4. Верижка – традиционни и оригинални – представляват двойна бутонела, съединена с малка верижка.
 5. Топче – предната част е във формата на топче, докато задната е статична. Слага се лесно. Подходящо е, ако искате по-стегнати маншети.
 6. Закопчаващи се – иновативен, функционален дизайн. Имат остри ръбове, но се промушват лесно и се закопчават с едно щракване.
 7. Копринени възли – като цена са най-достъпни, но не са особено дълготрайни. Изработени са от усукани, дебели влакна и имат няколко цвята. Подходящи са за офиса и неофициални поводи.
 8. Текстилни – приличат на копринените възли, но имат стабилна метална основа. Не са подходящи за формално облекло и имат ретро вид.

 

Материали за бутонели

 1. Неръждаема стомана – универсална бутонела, модна, издръжлива и подходяща за всеки повод.
 2. Сребърна – елегантна и издръжлива, подходяща за официални поводи.
 3. Карбон (въглеродно влакно) – много силно, леко, вечно. Лъскаво на вид, подходящо за всякакви ризи.
 4. Титан – лек и сивкав на цвят, не корозира и на практика е до живот.
 5. Платина – рядък и ценен метал, издържа на химикали и подхожда на формални събития.
 6. Емайл – цветен, гладък, изработва се от стъкло.
 7. Злато – кралят на металите, величествен, ярък, мек, ковък – просто няма равен за вечери, балове и тържества.
 8. Кристал – атрактивен дизайн, има натурално излъчване и богат избор.
 9. Стъкло – трансперантна бутонела, популярна и универсална. 

Други материали са седеф, перла, оникс, червено злато, коприна. Някои ювелирни къщи се занимават с изработката на бутонели за частни колекции. Най-скъпите бутонели, правени някога, са от 18-каратово бяло злато, с 20-каратови жълти диаманти и 10-каратови бели диаманти и струват над 4 милиона долара. Жълтите диаманти представляват 0,1% от всички естествени диаманти.

В секцията ни за Бутонели можете да намерите разнообразен брой мъжки ръкавели - дървени, цветни, черно-бели на атрактивни цени. Топ цени на бутонели онлайн.