Елегантен мъжки костюм и как да изберем подходящ за нас модел?

06/06/2018

Елегантният мъжки костюм се познава по две неща – плат и кройка. Повечето хора биха предположили, че цветът също трябва да присъства в изброените, но ако платът и кройката са на ниво, това се очаква и от всичко останало.

Избор на плат

Платът винаги трябва да отговаря на сезона. Зимните костюми се отличават с по-голямо наличие на вълнени и кашмирени нишки в състава си. Съответно – цветовите гами също са в тон – бяло, сиво, черно, тъмносиньо. Не очаквайте да откриете дебело, непромокаемо сако в пастелен цвят. Подобни комбинации се срещат само на дизайнерските витрини.

Видове платове за костюм

1. Зимен сезон

- Бархет – това е памучен или отчасти памучен плат, тежък и плътен на допир. Гучи предлага модел от светлосин бархет с втален панталон и два реда копчета.

- Вълна – класически избор за зимата. Универсален плат, подходящ за ниски температура, работа в офиса или интервю. Днешните технологии са напреднали до там, че съществува вариация на вълнения плат, наречен „тропическа вълна“, която се ползва за летни костюми.

2. Пролет/есен

            - Кариран плат – най-често се прави от памук (избягвайте костюмите с високо съдържание на полиестер, особено ако времето е по-задушно). Майкъл Бастиан предлага втален костюм с каре в един цвят, но в различни нюанси. Сакото е с едно копче.

            - Туийд – класически костюм. Платът е здрав, гладък или релефен; съдържа вълна. Хюго Бос предлага модел в сиво, също с едно копче. Туийд и каре са били едни от първите платове, навлезли в модата за мъже. На практика се водят „ретро“.

3. Лято

            - Памук – голяма част от костюмите се правят от памук. Ако искате модел за по-горещо време, проверете дали има подплата. Има малка разлика между летният модел и обикновеният, който също няма подплата. Само трябва да поднесете сакото към светлината. Ако виждате малките дупчици в плата – това е правилният костюм.

            - Лен – платът на фараоните. Освен че с него са се шиели първите дрехи, носени от хората, ленът е изключително подходящ за лятно време. Има само един недостатък – глади се трудно, така че се въоръжете с търпение и парна ютия. За сметка на това, той е предпочитан пред памука, по-лек е, диша и се пере лесно.

4. Без сезон – най-луксозни платове

            - Кашмир – платът има естествен, собствен блясък, което го прави уникален по рода си. Може да не е особено подходящ за работа, но за удоволствие – със сигурност.

            - Коприна – макар да се добива трудно, коприната има уникалното свойство да държи топло при студено време и прохладно, когато е горещо.

            - Кадифе – плат, който се прави от различни тъкани, включително и изкуствени. Може да звучи като демоде, но е идеален за спортни сака – те са индивидуални, носят се с различни по цвят панталони и се отличават с уникален хастар.

Кройка и дизайн

1. Копчета – един ред копчета са класическият вид на костюма, докато два реда – по-официалният вариант.

2. Правата кройка е стандартна, първите сака са били шити по-свободно, но не са толкова елегантни. По-разпространена е по-прибраната кройка, при която талията е видима. Най-елегантна е вталената кройка, при която талията се очертава по-плътно.

3. Първият детайл, на който трябва да обърнете внимание, са раменете – ако не са Ви удобни, костюмът просто не е за Вас.

4. Реверите са също три вида – рязани, най-разпространени; рязани с остър връх и във формата на лента, но тя се ползва само при смокинга.

5. Колкото повече копчета имате на реверите, толкова по-официален е костюмът Ви.

6. Цепките в задната част на сакото са: Италианска – без цепка, Американска – една цепка и Английска – две цепки.

Елегантният костюм, както и да изглежда, има нужда от един последен детайл – увереност. Бъдете уверени, гледайте напред, малко над линията на хоризонта и няма начин да не останете незабелязани.

Мъжки сака от Montre.bg - моделите които предлагаме са с елегантен дизайн и кройка. Можете да ги разгледате тук