Етикет за обличане на костюм – Част 1

03/02/2019 Новини,

Етикет за обличане на костюм – Част 1

 

Общи насоки за костюма

Етикет за обличане на костюм

Мъжки стил на обличане

Ако не знаете как да носите костюм или дори какъв цвят да изберете, помислете първо за две неща – поводът и времето навън. Официално, най-разпространеният цвят е черно и тъмносиньо, а най-предпочитаната материя – студена вълна, защото топли през зимата и се понася добре през лятото. Но, ако искате да бъдете верни на традицията, зимата заложете на тъмни десени, а лятото – на ленен костюм в светли, топли цветове.

Втален мъжки костюм тъмносин с двуредо закопчаване270.00лв
Никога не наслагвайте сако, риза и вратовръзка с различни шарки и принтове, например – карирано сако с риза на точици и вратовръзка на цветчета. Монохромните цветове винаги служат за основа, когато искате да експериментирате с шарки.

Винаги използвайте закачалка, за предпочитане – дървена. Ако не носите костюма си всеки ден, вземете си калъф, в който да го държите далеч от молци и прах. Химическото чистене е задължително пред пералната машина.

Сако етикет на обличане

 

Втален мъжки костюм цвят графит и с каре марсала290.00лв
 
 
Първото правило на сакото е, че задната част трябва да покрива изцяло седалището.

1. Ръкави – те трябва естествено да следват линията на ръцете Ви. Разбира се, също трябва да има 3-4 см разстояние от ръба на ръкава до ръба на ризата. Но, тъй като за разлика от костюмите, хората не са създадени по калъп, този детайл трябва да бъде изпипан от шивач. Трудно ще намерите съчетание от сако и риза, които да постигнат този ефект от първия път. Понякога едната ръка е по-дълга от другата; друг път дясното рамо е по-отпуснато от лявото. Това са неща, с които също трябва да се съобразите.

Правилната дължина на ръкава се пада някъде между китката на ръката и кокалчето на палеца. А какъв е правилният начин да си навиете ръкавите? В модерната култура когато мъж си навие ръкавите, това означава „готов съм за работа“. Класическият начин за навиване е като използвате маншетите (твърдата част на ръба), за да навиете ръкава няколко пъти, докато стигне свивката на лакътя. „Моряшкият“ начин е да навиете ръкава над лакътя. Друг начин е да обърнете маншетите нагоре и да издърпате ръкава до лакътя.

2. Рамене – важно е раменете да пасват, за да изглеждате добре. Ако се съмнявате дали това е правилният размер, допрете рамото си до стената. Ако материята докосне стената и се огъне навътре, значи сакото Ви е твърде голямо. Ако се съмнявате дали сакото не е твърде малко, кръстосайте ръце пред себе си и опитайте да хванете раменете си – на гърба не трябва да чувствате напрежение.

3. Ревери и яка – има три основни типа ревери – стандартни, каквито се шият на повечето костюми; заострени нагоре, за по-експресивен външен вид; и цели, сливащи се с яката, каквито имат по-официалните костюми, по-точно смокингите. Не съществува точно правило при избора на реверите – носете онова, което Ви харесва и което най-точно описва личността Ви.

4. Копчета – различните видове сака биват едноредни и двуредни. Могат да имат от едно до четири копчета. За да разберете дали сакото е Вашият размер, пъхнете ръката си зад копчетата и я плъзнете надолу по ризата. Ако не можете да пъхнете ръката си, сакото е малко. Ако можете да опънете сакото от вътрешната страна, то е твърде голямо. Правилното сако има „една длан“ повече плат – само толкова, за да изглежда перфектно.

Втален мъжки костюм в зелен цвят и кафяво каре290.00лв
Специалистите препоръчват едноредните сака с две копчета. Но дори да предпочитате по-класическите, т.е. двуредните, запомнете че винаги трябва да оставите последното си копче незакопчано. Винаги.

5. Маншети – официалните сака имат копчета на маншетите си. Те се наричат още „хирургически“, защото в миналото, когато докторите е трябвало да влязат в операционната зала, просто са разкопчавали копчетата, навивали са ръкавите си и са се залавяли за работа.

6. Отвори – в задната си част саката имат три вида отвори – без отвор, единични и двойни. Специалистите препоръчват да се доверите на двойните отвори, защото ще Ви помогнат да седите по-лесно и ще покриват седалището Ви.

Можете да разгледате нашите топ НОВИ модели мъжки костюми тук : https://montre.bg/kostyumi

Консултация на място винаги можете да получите от нашите специалисти в магазин гр. Пловдив тук : Montre Plovdiv

или гр. Асновград тук : Montre Asenovgrad