Етикет за обличане на костюм – Част 2

12/02/2019 Новини,

Етикет за обличане на костюм – Част 2

 

Панталон стил на обличане

1. Талия – това е първото най-важно нещо за панталона. Ако се съмнявате къде точно се намира Вашата талия, можете да я измерите на ръка. Просто съберете три пръста и ги поставете под пъпа си. Там, където се опира безименният пръст, се намира Вашата талия. Това е и правилното място за началото на панталона. Избягвайте талия с плисета – горната част трябва да изглежда изчистена и да пада натурално.

2. Размер – правилният размер панталони са онези, които Ви пасват идеално, без да се нуждаете от колан. Всъщност, панталоните от високо качество се шият без ушенца за колан. Вместо това, те имат малки катарами от двете страни, които регулират ширината на талията, в случай че качите килограм или два.

Етикет на обличане панталон

Както при ръкавите, панталоните също трябва да следват линията на крака, без да са твърде вталени или твърде отпуснати. Дължината на панталона вече е изцяло Ваш избор. Ръбът може да е над глезена, над обувката или свличащ се надолу. Специалистите препоръчват първите два варианта, защото отпуснатите крачоли не изглеждат привлекателно и са по-скоро отминала тенденция.

Дали панталонът има подгъв или не, зависи изцяло от Вашите предпочитания. Същото важи и за ръба на панталона. Прието е всички официални панталони да имат ръб по цялата дължина. Някои имат само отпред, други – отпред и отзад.

3. Колан – важно е коланът и обувките да си пасват и ако не са в един цвят, то поне визуално да си приличат. Никога не носете колан и тиранти заедно.

4. Обувки – изберете обувки, които да отговарят на предназначението на костюма – официални, лачени за сватби и балове; кожени, матирани за работа, а защо не и ботуши? Да, ботушите могат да се комбинират с панталони, стига да приличат повече на официални обувки или ботинки. Зимно време разликата е трудно забележима.

Риза или тениска?

Това са двата основни варианта, с които можете да съчетаете костюма си. Ако имате неангажиращ стил, спрете се на тениската с V-деколте или обикновено. Уверете се, че тениската е по тялото Ви и няма излишна материя, която да изпълва сакото, а също така – да не е по-дълга от него, за да не се вижда отдолу.

Ако предпочитате формалния външен вид, т.е. ризата, не е нужно да изпадате в големи детайли, за да намерите правилния модел. Трябва Ви риза, която е достатъчно дълга, за да стои цял ден втъкната в панталона Ви, но която няма да ограничава движенията Ви или на която копчетата непрестанно заплашват да изхвръкнат.

Вратовръзка и кърпичка

 

Когато избирате вратовръзка и кърпичка, не е нужно те да са в абсолютно същия цвят, а просто да са в същата цветова гама. Когато връзвате вратовръзката, върхът ѝ трябва да допира  токата на колана(ако има такъв) или ръба на панталона, нито повече, нито по-малко – това е правилният начин да се носи. Може да използвате и игла за вратовръзка, ако предпочитате. Възелът на вратовръзката не бива да е по-широк от самата вратовръзка.

Кърпичката, от друга страна, е приятно допълнение към външния Ви вид и не е нужно да я сгъвате по специфичен начин. Най-просто е да я сложите върху дланта си, да я хванете с два пръста в центъра, да я навиете леко и сгънете на две и готово – вече имате цвете в джобчето.

Чорапи

Мненията тук са изключително противоречиви. Някои стилисти изключват напълно чорапите, другите ги възприемат като задължителна част от облеклото, но, както в повечето случаи, всички зависи от Вас. Ако предпочитате лятно време да ходите без чорапи, но не искате краката Ви да залепват за обувките, вземете си спортни чорапи – техният ръб е нисък и не се забелязва в обувката. Ако предпочитате чорапи, можете да се спрете на стандартните високи, черни, сиви или бели, или да разчупите напълно стила си и да вземете ярки, цветни, раирани.