Италиански мъжки костюми - символ на класа и престиж

27/04/2020

Италиански мъжки костюми - символ на класа и престиж

Италианският мъжки костюм е костюм като всеки друг. Детайлите обаче са онова, което го правят уникален и толкова търсен – втален и стилен, той рефлектира истинската природа на италианците.

Главни отличителни белези

Първата отличителна черта е, че италианските костюми имат две копчета, а между тях има много голямо разстояние. Горното копче е някъде под диафрагмата Ви, а второто – почти до пъпа. Втората разлика е, че джобовете нямат капачета, те са плътни, почти невидими за окото. Третата разлика е, че сакото няма цепка отзад, а панталоните нямат подгъв.

Графика какво представляват италианските костюми

Сакото е създадено с една цел – лекота. Дрехата поема светлина и излъчва светлина. Костюмът приляга плътно към тялото. Сакото има ясно изразена V-форма, стегната в кръста. Тази форма се смята много привлекателна за мъж и присъства във всички италиански модели. Панталоните са също леки, улесняват движението и са подходящи за горещи летни дни.

Видове италиански костюми

1. Неаполитански – град Неапол има свой стил за изработка на италиански костюми. Разликата е в раменете на сакото: spalla camicia и con rollino.

Spalla camicia се нарича още „естествено рамо“. Рядко се слагат подплънки на тези модели. Ще разпознаете костюма по лекото плисе („водопад“) в горната част на ръката. Това показва, че костюмът е бил шит на ръка и демонстрира чувство за лекота.

Con rollino означава „с малка ролка“ и добавя височина на рамото, подобно на малка арка. Shirring е друг стил, при който плата за ръкава в горната си част е значително по-широк и се зашива към основата подобно на корона. Може да Ви се стори като дефектен, но италианците намират в това чара му.

2. Римски – много прилича на британското рамо – то е структурирано, незавършено, леко подплатено и седи добре. Всяка италианска къща има свои стандарти, но всички използват въздушен джоб, наречен „малка лодка“, който прави гръдния кош да изпъкне леко.

Разликата между италианския, британския и американския костюм

1. Италиански костюм – подходящ е за мъже с атлетична или слаба фигура. Тъканта е лека, раменете на сакото са неструктурирани, дизайнът е втален. Силуетът е издължен или прилепнал към тялото. Копчетата са нависоко. Панталоните са скосени, тесни откъм бедрата и без подгъв в долната си част.

2. Британски костюм – той е луксозен, създаден за военния елит и политиците. Изглежда най-добре на мъже с атлетична фигура. Предната част на костюма е по-твърда, раменете имат структура, копчетата са единични или двуредни. Горното копче е разположено нависоко, което прави V-линията по-къса. „Хирургически“ маншети (именувани на военните хирурзи, които могли по-лесно да си навиват ръкавите). Материята е тежка. Джобовете са с капаче, като от дясната страна има два (вторият се нарича „харески“), общо са три на брой. Панталоните са с висока талия и имат единично или двойно плисе.

3. Американски костюм – създаден е за масово производство и е предназначен за бизнес класата. Подходящ е за мъже с по-едра, широка фигура. Силуетът е прав (без извивки в талията), има една цепка отзад на сакото, а ръкавът е по-широк в горната част, което позволява по-голяма свобода на рамото. Джобовете са с капаче, почти няма подплънки на раменете, маншетите са с три копчета. Панталоните са свободни, без плисе.

Италианците за италианските костюми

Президентът на известната италианска компания Китон, Масимо Бизоки, казва, че добрият костюм е като добрата пура – трябва да е направен на ръка, за да се нарече „оригинален“ костюм. Най-добрите костюми се шият от вълна, внесена специално от Австралия и Нова Зеландия, като диаметърът ѝ може да бъде по-малък от 14 микрона. Италиански костюми от толкова фина вълна започват от 5000 долара и нагоре.

Другата голяма тайна на италианския костюм е хастара. Той е конструиран така, че да прилепва към тялото и е по-скъп от обикновения. За един уверен и интелигентен мъж няма нищо по-важно от това да се чувства добре и да изглежда добре.