Избор на костюм за работа и ежедневие

23/03/2020

Избор на костюм за работа и ежедневие

Понякога изборът на ежедневен костюм може да се окаже трудна задача. Когато ходите на работа и етикетът не е твърде строг, това не означава, че ежедневният Ви костюм задължително е най-евтиният в магазина или с най-неутралният цвят. Имате възможност да бъдете стилни, без да се набивате на очи. Ето как:

Най-подходящият плат

Има платове, които са създадени, за да привличат внимание – лъскави, гладки и деликатни. Те обаче могат да се носят само няколко часа, защото ограничават движенията Ви, спарват всяка част от тялото Ви и в някои случаи дори дращят кожата Ви. Втората причина да не можете да носите официални костюми е, че те пращат грешно послание – като че сте дошли да празнувате и нямате намерение да вършите работа. Подходящият ежедневен костюм трябва да е удобен, да следва всяко Ваше движение и да Ви кара да мислите за него възможно най-малко, т.е. да го усещате като втора кожа.

1. Вълна

Вълната е най-популярният избор за плат на мъжки костюми, поради своята гъвкавост, изисканост и естетика. Вълната е естествен материал, което означава, че диша и може да се носи както в горещите летни дни, така и в прохладните зимни нощи. Платът е мек, не се мачка, но не е за препоръчване, ако сте фенове на по-леките тъкани.

2. Камгарна вълна

Това е дълговлакнеста вълна – на допир е гладка и се отличава с изключителна издръжливост, което значи че ще можете да ползвате костюма си дълги години. Често пъти дизайнерите предпочитат кашмира като алтернатива на вълната, но истината е, че дори да можете да си го позволите, кашмирът има лек блясък в себе си, което прави целият костюм да изглежда като покрит с брокат, а това привлича внимание. Оставете кашмира за важно събитие или среща.

3. Памук

Това е втората най-популярна материя за ежедневни мъжки костюми. Памукът е изграден от растителни влакна, което означава, че също диша добре, но е склонен да се мачка лесно, което може да накара костюма да изглежда така, сякаш не е виждал ютия. Памукът е мек, по-обикновен на вид, в сравнение с вълната. Подходящ е за пролетта, лятото и есента, но не и за зимата. Подхожда на всеки тип фигура и видът му е полуформален. Изберете смес от вълна и памук, за да може костюмът Ви да запази силуета си.

4. Лен

Ленените костюми са супер леки. Ще чувствате прохлада дори в най-горещите дни. Ленът обаче има един голям  минус и това е, че се намачква много бързо. Изисква редовно химическо чистене, за да поддържа вида си. Като плат, ленът подхожда на мъже с по-едра фигура за полуформални събития, но никога в офиса. Освен ако нямате наистина широко скроен шеф.

5. Полиестер

Произведен е от синтетични материали и се счита за ниско качество. Не само че спарва ужасно много, независимо от сезона, но заради изкуствените нишки, костюмът има неестествен блясък, който, за разлика от кашмира, не е привлекателен за окото. Ако сте на бюджет и нямате друга опция, освен полиестер, носете го само пролетта и есента.

Как да носите костюма си всеки ден

На първо място, този трик работи само ако имате костюм в тъмен цвят. На второ място, сменяйте ризата си всеки ден – това значи не само различен цвят, но и различен материал. Може и въобще да не слагате риза – тениска също е добре. Използвайте различни аксесоари и никой няма да забележи, че носите един и същи костюм пет поредни дни.

Най-добрите костюми за работа и ежедневие са общо три – толкова са Ви необходими за цялата година – един вълнен за зимата (който можете да ползвате целогодишно), един памучен за останалите три сезона и един ленен за наистина горещи дни, в които дори климатикът не може да Ви спаси.