Класически мъжки костюми - какво не знаем

29/04/2020

Класически мъжки костюми полезна информация

Класически мъжки костюми

 

Думата „костюм“ (suit) идва от френски и означава „да следвам“ – в смисъл, че сакото и панталоните трябва да си подхождат и винаги да вървят в комплект. Сакото и панталоните могат да си приличат както по цвят, така и по текстура.

Поява на класическия костюм

След Френската революция, дрехите, които са носели мъжете, са били възприемани негативно и всеки, който ги е носел и е напомнял на хората за голямата трагедия, е бил пращан на гилотината. Мъжката мода се е нуждаела от бърза промяна и Бо Брамел ушива първият класически костюм, който е усъвършенстван в Англия по време на Викторианската ера. Там връхната дреха (палто) се е превърнала в сюртук, който е бил дълъг до коленете.

Появили се и костюми с по-късо сако и в еднакъв цвят с панталона, но те се смятали за ежедневни. Преди началото на 20в. се появява елека и става неразделна част от съвременния класически костюм заедно с вратовръзката и ризата. Когато обаче говорим за „истинска класика“, това включва всички модели, ушити в последните 100 години.

Избор на класически костюм

Всеки мъж трябва да разполага с поне един класически костюм в гардероба си. Той е универсален и винаги може да го държите като резервен план. Когато започнете да търсите подходящия модел за себе си, запомнете че има два вида класически костюми – с класическа кройка и с класически вид.

Класическата кройка е имитация на известни модели – например, с широки ревери, широки панталони. Платът обаче е по-съвременен и удобен. При класическия вид е обратното – независимо от кройката, платът ще Ви кара да изглеждате като излезли от черно-бял филм. Той има по-груба текстура, най-често вълнена, и съчетава няколко цвята прежда като черна, тъмносива, светлосива и бяла.

Видове класически костюми - можете да разгледате различни видове и в нашия онлайн магазин тук : https://montre.bg/kostyumi

В началото на 20 век мъжкият костюм е изглеждал почти по същия начин, какъвто го познаваме днес. Детайлите са онова, което се е променило през годините – дали ще са яката, дължината на сакото, копчетата – всичко е зависело от модата.

1. Ловджията джентълмен – в началото на века костюмите са се носели предимно от по-възрастни мъже, което означава че са изглеждали по-строги, шиели са се от вълна и са преобладавали тъмнокафяво, тъмносиво и тъмнозелено. Талията на панталона е била висока, сакото е било по-свободно, а самият костюм се е съчетавал с високи ботуши. Подобни модели са подходящи за езда и са чудесен пример за някоя ретро фотосесия.

2. Пъргав танцьор – при този модел панталоните са се шиели с по-висока талия, а сакото е било по-късо. По този начин мъжката фигура е изглеждала визуално издължена. Този модел е подходящ за танци и официални вечери. В миналото тези костюми са се носели от по-млади мъже, което означава, че няма ограничения в избора на цветове и материи. Ще видите подобен костюм в екранизациите на Великия Гетсби – стилен бизнесмен, възпитан и уравновесен.

3. Златната ера – ако държите на „златната“ класика, то потърсете класически костюм със заострени, широки ревери. Раменете са широки, внушавайки усещане за мускулна маса и сила, сакото е двуредно, а платът – на вълнообразно райе. Тези костюми са наистина солидни на допир и ще изкарате с тях и най-тежката зима.

4. Епоха на минимализма – след края на Втората световна война мъжките костюми са се шиели с по-малко плат и на практика по нищо не се различават от моделите на 2020-та. Е, може би не са така вталени, но кройката и платовете са същите. Минималистичните модели се делят грубо на два типа: 1) сакото и панталона са в един цвят, а ризата е бяла или в пастелен цвят; 2) сакото и панталона са в различни разцветки – цвят шампанско за сакото и черен панталон са най-често срещания пример. Ако съчетаете панталона със сако на шарки или в крещящ цвят, то костюмът ще изгуби класическата си визия.