Мъжки класически панталони - Избор и Съвети

23/07/2018

Правилният модел

Колкото и странно да звучи, класическите панталони се избират главно по формата на торса, тъй като са по-широки от повечето модерни панталони. Видовете торс са трапец, триъгълник, квадрат и овал. На „трапеца“ отиват всички видове панталони без най-обикновените, и правите, които нямат дори подгъв. На „обърнатия триъгълник“ не се препоръчват провиснали, отпуснати модели и свободно падащи. „Квадратът“ също не може да носи провиснали и свободни, както и класически панталони, но за сметка на това ще му отиват вталени, прави и с ръб. При „правия триъгълник“ е обратното – на него няма да му отиват вталени и с ръб. „Овалният“ торс може да разчита на прави, отпуснати и изчистени модели.

Мъжки класически панталони от Montre

Вълнени панталони

Кралете на класическите панталони. Много преди появата на дънките, вълнените панталони са господствали дълго време по витрините и модните подиуми. Мъже от всички класи са притежавали поне един чифт; на практика, той е бил необходимост. Днес от пръв поглед си личи ретро дизайна му, който в някои случаи напомня звездички на стар телевизор или шотландско каре. Въпреки това, вълнените панталони все още са много търсени и няма изгледи скоро да изчезнат от класическата линия или друг да им вземе първенството.

Морскосини панталони

Класически панталони, които задължително присъстват в гардероба на всеки мъж. Морскосиньото е подходящо за всякакви събития – офис, официални поводи и всичко между тях. Стандартът за този модел включва фин вълнен плат, който не се мачка, изчистена линия и двоен ръб. Съчетава се чудесно с бяла риза и блейзър с цвят каки. Морскосините панталони са вдъхновени от първите униформи на моряците. Днес този цвят е най-търсен след черното.

Рипсено кадифе

Моделите се предлагат от усукани памучни нишки, плетени или от вълна. Класическият цвят на рипсеното кадифе е червеникавокафявият, но днес можете да го намерите в различни вариации – от снежнобяло до катранено черно. Комбинира се с всичко – сако, палто, блейзър, суитчър. Откъм обувки също не е претенциозен плат.

Панталони с цвят каки

Накратко, това са памучни панталони с диагонална сплитка, които са оцветени в цвят каки. Историята на този модел започва още от Индия, когато през 19 век британската армия решила да замени разкошните си, но твърде видими за врага униформи с жълтеникавия плат на местните военни. „Каки“ означава „с цвят на прах/пясък“. Предлагат се в два варианта – широки и вталени, като изборът зависи от формата на краката Ви. Лесни са за пране и гладене, не изискват допълнителни грижи. Ако се спрете на този модел, търсете 100% памук, тъй като са по-удобни и предпазват от изпотяване.

Комбинирайте панталоните с цвят каки с официални обувки без чорапи. Можете да се спрете на светлокафяво, тъмнокафяво, червено, но в никакъв случай черно. Колкото до ризите – може да са бели, сини или на райета. Каки не е подходящ цвят за офиса, но е чудесен за парти, излет или уикенд с приятели.

Чино

Вид панталони, които също са от памучен плат, но се предлагат в различни вариации от цветове. Били са изключително популярни в Китай (China – Chino), откъдето идва и името им. Онова, което отличава чино панталона от останалите е, че те имат подгъв на крачолите. Подгъвът е широк 4-5 сантиметра и освен като моден детайл, той допринася с малко повече тежест, заради което панталонът изглежда прав и без излишни гънки. Комбинира се с официални обувки без чорапи.

Отпусната кройка

Срещу вталените и класическите кройки стоят „отпуснатите“ модели, които не се отличават особено, освен по ниската талия и по-свободната горна част, която напомня леко на шалвари, но по-скоро има дъх на 90-те, когато костюмите са се шиели без талия и почти без форма. Идеалната комбинация е с прилепнало черно поло.

Класическите панталони днес

Ако искате да знаете как изглеждат, просто си представете всички изброени до тук панталони, но с подрязани над глезена крачоли. Така изглежда класическата кройка, която задължително се носи с официални обувки и без чорапи. Смисълът на тази мода е да позволи на глезена да диша, а на Вас – да се движите по-лесно.