Мъжки костюми

20/07/2018

Костюмите са официално облекло, предимно на мъжете от Западния свят. За пръв път са се появили през 17 век във френския двор и от тогава постоянно са излизали и са се връщали на мода. Панталоните са стигали до коляното, а сакото е било късо отпред и дълго отзад. През Викторианския период панталоните стигат до глезена, а сакото става черно и дълго до коленете. След Първата световна война официалният костюм малко по малко започва да се сдобива със съвременен облик – сакото става по-късо, а панталоните вече имат форма и свой стил.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мъжките костюми днес

1. С два реда копчета – били са модерни през 30-те и днес отново са на мода. Оригинално тези мъжки костюми са с шест копчета – по три на два реда с едно секретно копче отдолу. Типичното за тях е, че са твърде официални и не могат да се носят разкопчани заради катовете плат. Ще ги намерите по витрините доста по-вталени, в сиво, на каре, райе или в монохромни, строги цветове.

2. Кариран – шахматните линии и цветове по плата също се завръщат. Дизайнерите препоръчват да ги комбинирате с тениски и маратонки. Тенденцията е официалните дрехи да се сдобият с по-формален вид, така че можете да си наденете дори джапанки.

3. Райе – в Западния свят изначално райето е имало изключително негативно значение, тъй като се е носело от затворници и криминално проявени. Голямата промяна в модата прави самата кралица Виктория, която облича сина си с моряшки костюм на райе. Моряците взимат тази идея и бяло-синьото райе става техен отличителен знак дълги години, докато Коко Шанел решава да го включи в колекцията си и да го изстреля към модните върхове. Днес по витрините ще срещнете райето в стандартния си вид или като едва забележим детайл върху костюма.

 

Най-популярният костюм за 2018-та е на Дейвид Бекъм – втален тъмносин модел от камгарна вълна. Комбинира се с бяла риза, карирана светлосиня вратовръзка и уверен, секси поглед.