Мъжки панталони

06/07/2018

Панталоните може и да не са от ранните изобретения на човечеството, но, за сметка на това, днес са най-разпознаваемите дрехи. Панталоните са се появили за пръв път заедно с нуждата да се улесни ездата. На воините им е било много по-удобно да захвърлят класическите роби, а и така са имали по-голямо преимущество над противника си. Затова и първите панталони са били дрехи, принадлежащи само на армията. В горната си част са били широки, а от коляното надолу – стеснени.

Панталон според възрастта

20-те – това са годините, в които един мъж все още се отърсва от тийнейджърството си и влиянието на поп идолите. В този период панталоните са твърде широки или твърде тесни, но никога твърде необходими.

30-те – идва времето, в което всеки мъж отчаяно се нуждае от панталон. Мъжът започва да обръща внимание на плата и почти изглежда по начина, по който му се иска.

40-те – тъкмо когато у мъжа се появи вкус, той започва да губи форма. Бързият метаболизъм е силно оръжие, но дори той не е вечен.

Защо панталонът е от такова значение?

На първо място, той заема повече от 60% от тялото. По-голямата част от мъжете искат да изглеждат по-високи, по-вталени и по-умни.

Каква е перфектната формула?

Идеалният панталон изглежда така – широк в кръста, падащ до глезените, без да оставя излишен плат, но в същото време трябва да Ви осигури достатъчно свобода на движенията. Официалните панталони са противоположни – те са стеснени в кръста, докато надолу са по-широки.

За какво да внимавате при избора си на панталон?

1. Свободно пространство – без значение какъв размер е талията Ви, трябва да има поне един останал сантиметър. Също така, Вашият колан не бива изцяло да държи панталона.

2. Крачоли – разнообразните модели имат и различни по вид крачоли. Избягвайте такива, които карат краката Ви да изглеждат като в памучен чоропогащник. Тази визия е известна като „пилешки крака“.

3. Дължина – панталонът не бива да докосва пода, нито да се увива около глезена или да оставя твърде голямо разстояние.

Детайлите са от значение

1. Цип или копчета? – Този избор е изцяло естетически. Панталонът се закопчава по-лесно с цип, но копчетата са класически.

2. С ръб или без? – Дори дизайнерите не могат да решат дали един панталон изглежда по-добре с ръб или не. Ако ръбът изчезне от витрините за модния сезон, на другата година пак се връща. Ръбът по дължината на панталона го прави малко по-широк и предпазва от намачкване на плата. Ръбът може да се намира само отпред, може и от двете страни. Този вид панталони обикновено се препоръчват на по-високи и слаби господа, но все пак попадат в общата графа за стил и комфорт.

3. Джоб и имитация на джоб? – Можете да имате и двете. Ако от предната част имате истински джобове, то от задната те ще са декоративни, което е много полезно при дълго седене. Вторият вид джобове са само отпред. По принцип, всички джобове на мъжки панталони са дълбоки, освен на по-официалните модели.

Видове платове

1. Вълна – първите панталони са се шиели от вълна. Тя осигурява издръжливост и комфорт и, въпреки че е предназначена за зимния сезон, може да се носи и през останалото време.

2. Изкуствена коприна – на допир напомня памук. Изисква химическо чистене, но е доста по-лек плат.

3. Полиестер – панталоните от този материал са на по-приемливи цени, освен това, можете да ги пуснете в пералнята без проблем.

Избор на цвят според повода

Изборът на цвят обикновено е свързан със съчетаване на дрехи. То е два типа – монохромно и „близко“. Монохромното съчетаване означава, че Вашият панталон е със същия цвят като Вашето сако или блуза или е в по-тъмен тон, но в същата цветова гама. „Близкото“ съчетаване означава, че избирате цветове, които са близки един с друг, например – синьо със зелено, синьо с лилаво, жълто със зелено и т.н.

1. Официален повод – черно, тъмносиньо, светло- и тъмносиво. Това са цветовете и на офис визията.

2. Неофициален повод – всички останали цветове, съчетани по споменатия по-нагоре начин.