Мъжки ризи – избор на риза

30/04/2018

Първоначално ризата се е смятала за бельо, т. е. за нещо интимно и еротично, каквито днес са мрежестите чорапогащи. Освен това, тогавашната риза е била разкроена, шиела се е до коляното и се е носела предимно от работническата класа. Едва през 20 век ризата влиза в гардероба на джентълмените – единствените, които могли да си позволят чисти дрехи всеки ден. От там идва стандартният цвят на ризата.

Днес белотата символизира същите неща – класа и чистота. Но, за разлика от тогава, изборът им съвсем не е лесен. От якичката до долния ръб, днешните ризи се шият по толкова различни начини и имат толкова разнообразни приложения, че за повечето от тях човек дори не подозира.

Видове плат

1. Лен – абсорбира влагата, проветрив и лек плат. Запазва топлината и е подходящ за студено и променливо време. Въпреки че са удобни, ризите от лен се ползват при не толкова официални събития като парти и разходка.

2. Памук – много мек плат, абсорбира влага, подходящ за всички сезони и поводи.

3. Полиестер – ако ризата Ви съдържа еластан или други изкуствени тъкани, това ще увеличи нейната еластичност, но тези ризи не абсорбират влагата добре. Уверете се, че нямате алергични реакции.

Цветове и съчетание на ризи

Тази година е модерно бялата мъжка риза да се съчетава със сив костюм или блейзър и вратовръзка в неутрален цвят. Черните ризи могат да се съчетаят с всичко, включително и с черен панталон. Тази година обаче на мода е и цветът каки.

Ако Ви е омръзнало бялото, винаги може да прибегнете до неговата алтернатива – бледорозовото. Тези ризи се съчетават с морско синьо и графитно сиво.

Синята риза е почти толкова известна, колкото и бялата, но е по-делнична и е по-скоро за офиса. Най-често се съчетава с дънки.

Ако отивате на интервю или на работа, изберете по-консервативен цвят – бяло, светлосиво, светлосиньо. Добре е да се откроявате сред останалите кандидати, когато сте на интервю, но не и да правите фурор с външния си вид. Идеята зад консервативния цвят е да създава чувство на доверие. За всяка друга ситуация – парти, разходка, вечеря – не сте ограничени в избора си.

Принтове

Най-подходящи са за парти. Монохромните ризи са неутрални и неангажиращи, но ризите с принтове, флорални елементи или други декорации са създадени само и единствено, за да се откроявате в тълпата. Същото важи и за вратовръзките – можете да носите вратовръзка с принт в офиса, стига ризата да е едноцветна. Ако обаче и двете са шарени, с различни принтове, това ще Ви накара да изглеждате нелепо.

Подходящи ризи за Вашата фигура

Ако сте по-слаби и изглеждате така, сякаш носите чувал, а не риза, трябва да знаете, че стандартните модели не са за Вас. За да изглеждате възможно най-добре, опитайте с вталена риза от еластична материя, която да следва линията на торса Ви. Ако сте по-едри, намерете правилният баланс на ризата – тя трябва да е достатъчно дълга и достатъчно вталена в гърдите и стомаха, за да не изглеждате по-широки, отколкото сте в действителност. Ако сте ниски на ръст, ризите на ивици са идеални за Вас – те удължават илюзорно фигурата Ви.

Видове яки

Има три основни типа яки – заострени, които са най-разпространени, разстилащи се, които са малко по-широки в долната си част, и с копче, които пак са заострени, но имат малко копче в края си. Предназначението на яките е следното – за ниски мъже или такива с по-широко тяло се препоръчват заострените яки. Те издължават фигурата. Обратното – за високите мъже се препоръчват разстилащите се яки, тъй като те създават баланс.

Съвети за избор на риза

За да разберете коя е правилната за Вас риза, първо измерете с шивашки метър торса и кръста си. Когато наденете ризата, трябва да можете свободно да свивате лактите си. Закопчайте яката си догоре и опитайте да промушите два пръста между яката и шията си.