Мъжки костюми за бал - тенденции 2023

22/03/2023

Мъжки костюми за бал - тенденции 2023

Основната тенденция в мъжката мода за 2023-та година е свободата. В света на висшата мода тази свобода се изразява в широки, разкроени модели, три-четири номера по-големи от стандартния размер. Как обаче се отразява тази тенденция на мъжките костюми за бал? Разликата е в съчетанието между материя и визия – предизвикателството да останете елегантни и мъжествени, но свободни и небрежни.

Мъжки костюм без вратовръзка

Именно вратовръзката е ключовият детайл, който превръща костюма в строго формално облекло. При съчетаването на различните части на костюма обаче не стига просто да пропуснете вратовръзката и да изглеждате така, сякаш те я свалил пътьом за бала. Нейното отсъствие въобще не бива да се забелязва. Като първи вариант изберете вълнен костюм с текстурирана тъкан. Текстурата е тип вълнообразен hopsack – изключително лека, дишаща материя, която се използва на сака без подплата. Съчетава се отлично с бяла риза. Оставете горните две копчета разкопчани, а на самото сако закопчайте само най-горното.

Може да разгледате модела : Втален мъжки костюм в тъмносин цвят и райе 

Втален мъжки костюм в тъмносин цвят и райе

Ако вече имате по-формален костюм (с гладка, лъскава повърхност), винаги можете да го съчетаете с поло и да създадете по-достъпна, но спретната визия. Полото не е задължително вълнено – за пролетно-летния сезон се препоръчва тънък памук. Ако вечерта на бала се окаже хладна, полото ще се окаже особено полезно. Съчетанието на цветове е от по-тъмно към по-светло. Ако костюмът е черен, полото е сиво; за тъмносин – светлосиньо, за кафяв – светлокафяво. Същата градация е възможна, ако предпочитате по-ярки, празнични цветове – лилаво, турско синьо, червено. Ярките цветове могат да бъдат туширани с черно или бяло поло – изборът ви зависи от разцветката на реверите, тъй като някои цветни сака имат черни ревери.

Разгледайте и модела : Втален мъжки костюм сив с розово каре

Втален мъжки костюм сив с розово каре

Най-свободен е костюмът от фреско вълна. Фреско е тропическа вълна с пореста текстура, предназначена за влажен климат. Текстурата му е по-груба, но платът е особено адаптивен, ако ще празнувате бала си край морето, в някой хотел или на плажа. Предпочитаната разцветка за фреско костюм е в сив цвят в комбинация с тениска с висока яка. Ако яката е малко по-отворена, визията ще се превърне от елегантна в спортно-елегантна. Затова и детайлите са от особена важност.

И при трите варианта аксесоарите са от голямо значение. Препоръчително е каишката на часовника да е в един тон с обувките ви. При варианта с риза или поло часовникът може да е по-масивен, но при тениската той трябва да е с по-тънка каишка и слим дизайн, тъй като ще е напълно открит върху китката ви. Мокасините се носят без чорапи, официалните – задължително с чорапи. Ако ръбът на панталона покрива изцяло глезена, никой няма да забележи и можете да импровизирате.

Може да разгледате и друг актуален модел : Втален мъжки костюм тъмносин райе с двуредо закопчаване

Втален мъжки костюм тъмносин райе с двуредо закопчаване

Цветовете на 2023-та

Черното продължава да води класацията, а най-подходящият костюм за бал е втален смокинг, било то обикновен или жакард. Снежнобялата риза и папийонка са стандарт. Когато се двоумите между два модела, винаги заложете на черното. Друг практичен и любим цвят е тъмносиньото. Ще го откриете и като смокинг с комплиментираща папийонка, и като костюм в три части, като вратовръзката може да е червена, оранжева или жълта, с принт или монохромна. По-разчупени, свежи варианти са костюм в тюркоаз (без вратовръзка) или светлосин, с бяла риза. Класическа визия с нотка на индивидуалност ще откриете в костюм с бордо с тъмносиньо каре – бордото е кралски, луксозен цвят, който лесно ще ви превърне във звездата на вечерта.

Белите костюми правят неочаквано завръщане този пролетно-есенен сезон. Особено желани са моделите са едро каре на тънки ивици и двуреден елек. Тук вратовръзката и кърпичката са основен акцент – сапфирено синьо, смарагдено зелено, рубинено червено. И накрая, последният цвят е сиво, независимо дали е сиво райе, с розово каре или класически графит. Сивото е гъвкав цвят, който изглежда добре на естествена и изкуствена светлина, формален и небрежен в същото време. Единственото правило е никога да не комбинирате сивото със сиво и няма да сгрешите.