Перфектният костюм за вашата сватба

12/02/2020

Какъв костюм да изберете за младоженец - как да изглеждате перфектно на вашата сватба

Перфектният мъжки костюм за сватба

Тя Ви каза „Да“, вие се целунахте, всички ръкопляскаха, а сега какво? За Ваш късмет, обикновено булката се заема изцяло с планирането на сватбата, така че Вие разполагате с време да откриете идеалния младоженски костюм.

Кога е правилното време?

Най-късно трябва да започнете търсенето на костюма 2-3 месеца преди сватбата. Имайте предвид и че съществува вероятност датата на сватбата да бъде променена (особено ако е лятно време). Ориентирайте се според бюджета си дали ще вземете костюм под наем или ще си ушиете по мярка. Костюми под наем дават всички маркови бутици и това е идеалното решение, ако правите сватба със строго определен бюджет. Ако обаче сте сигурни, че ще ползвате костюма и след сватбата, идете на шивач възможно най-скоро, за да Ви вземе мерки.

Ако искате отново да носите костюма, ориентирайте се към цветове като тъмносиньо и графитно сиво. Ще можете да го носите на работа, на бизнес срещи и празненства. За предпочитане е сакото да има две цепки от задната страна, което ще е много удобно, ако трябва да седите дълго време.

Етикет

В зависимост от времето на церемонията – какъв сезон и каква част на деня (обед, вечер), има четири основни типа мъжко облекло – сюртук (сако с двуредно закопчаване, дълго до коленете), фрак (вталено сако, късо отпред, дълго отзад), смокинг и костюм от три части.

Сюртукът е много подходящ за сватби през деня, особено във Великобритания. Обикновено се съчетава с пояс. Фракът е по-подходящ за вечерта и за танци. Неслучайно се носи от състезателите по спортни танци. Смокингът е подходящ за изключително официални, традиционни сватби. Класическият смокинг се носи с копринен пояс и копринена папийонка. Съвременните младоженци обаче предпочитат костюмите от три части. Там изборът е много по-голям, като се започне от платовете и се мине през кройката до „темата“ на сватбата.

Що се отнася до тематиката на сватбата, ако имате предвид нещо по-българско, можете да носите народни носии. Тук изборът също е изключително богат и не е задължително да се ограничавате само до областта, в която живеете.

Модели мъжки костюми за сватба

Според сезона

1. Есен-зима – зимата не е типичното време за сключване на брак, но всеки има своя визия за този празничен ден. Подходящи платове за костюма са вълна или вълна с коприна. Тъмните цветове доминират – смокингът е задължително черен, докато костюмът от три части е най-подходящ в тъмносиньо или тъмносиво.

2. Пролет-лято – разгарът на сватбите, особено юли и август, когато всяка събота и неделя са вече резервирани. Подходящ плат е смес от вълна и коприна, а цветовете – светлосиньо и светлосиво.

Сако и панталон

За сватбени церемонии са най-подходящи едноредните сака с три копчета. Джобовете да са прорязани, без капак. Дължината на панталоните трябва да стигат точно до глезените. За сватбения костюм може да е малко по-дълъг от обикновено. Панталоните не трябва да имат маншети, защото се смятат за твърде неофициални. Можете да носите колан, ако искате, но за церемонията панталонът трябва да е добре прилепнал и без колан.

Ако сте се спрели на костюм от три части, задължително трябва да сложите елек. Той може да има три или четири копчета, в зависимост от предпочитанията Ви. За формален вид, вземете елек в същия цвят като костюма. За по-изчистен стил, изберете слонова кост, ванилия или друг цвят, който допълва костюма Ви. Ако държите на детайлите, потърсете перлени копчета.

Вижте нашите модели мъжки костюми за сватба тук : https://montre.bg/kostyumi/tseremonialni-kostyumi

Риза

Бялото е най-подходящият и сигурен вариант, защото кара цветовете на костюма да изпъкнат. За пролет-лято са подходящи памучните ризи от поплин с много фини ивици. За есен-зима потърсете по-плътна риза с текстура, която идеално ще пасва на вълнената тъкан на сакото.

Обувки

Търсете черни кожени обувки. На сватба веднага ще се забележи, ако обувките са от изкуствена кожа. Независимо дали носите сюртук, фрак, смокинг или костюм, обувките Ви трябва да са черни. За тъмносините костюми може да се направи изключение с тъмнокафяви обувки.