Якета и палта

Якета и палта от Montre.bg

Якетата и палтата са връхни дрехи с дълги ръкави. Якетатамогат да се носят през всеки сезон, докато палтата са предназначени за есента изимата.

 

Якета

Първите якета са произведени, благодарение на летците, коитоса имали нужда от нещо топло и удобно на стотици километри от земята.Първоначално якетата са били премодифицирани палта, но постепенно са поели посвой път. За масовото им разпространение обаче е отговорен бейзболът, който,също за собствените си нужди, създава леки, памучни якета, които са обожаваниот феновете.

 

Днес якетата се шият основно от полиестер, независимо далиса предназначени за лятото или зимата. Този материал е най-евтин, подходящ е запералня, среща се във всякакви цветове и няма ограничения в кройката.

 

Видовеякета

            - полиестерни – летните се шият впо-светли тонове, кройката им е по-къса и са проветриви, докато пролетните иматпришита качулка и са малко по-дълги. Зимните и есенните модели са по-дебели, спълнеж от полиестер. Шият се с по-дълги и плътни ръкави и качулки с периферия.

            - дънкени/деним – подходящи за пролетта иесента. Могат да се комбинират с дънки, панталон и клин. Стилистите гипрепоръчват, защото те никога не излизат от мода.

            - „бомбър“ – моделът представлява имитацияна якетата на летците – шие се от естествена или изкуствена кожа и има дебелаподплата от полиестер (оригинално е била от вълна). Ще го познаете по типичнитецветове – тъмнокафяво отвън и светлобежово отвътре. Има различни вариации и сепрепоръчва за есента и ранната зима.

            - кожено яке – шие се от изкуствена илиестествена кожа, има подплата от полиестер. Много популярен модел след Вторатасветовна война. Ще го познаете във филма „Брилянтин“. Връща се на мода и през90-те години в ерата на грънча. Днес е отличителен белег на мотористите ирокерите.

            - платнено яке – най-близкото до палто –шие се от памук или вълна и има дебела подплата от полиестер. Има по-елегантенвид и е предпочетен от дизайнерите като преходен модел.

 

Палта

Приема се, че палтото е връхна дреха, по-дълга от якето. Шиесе най-често от вълна, няма пълнеж, но е достатъчно плътно и тежко, за да пазиот студа. Дължината му варира и може да стигне до коляното или до глезена.Повечето палта имат копчета и колани, някои – качулки и допълнителен плат нагърба, подобен на наметало.

 

Видовепалта

            - двуредно късо палто – изначално се еносело от моряците, затова и се предлага предимно в тъмносин цвят. Шие се отвълна, има широки ревери и вертикални джобове. За пръв път се появява на моднияпазар през 1720 г.

            - дълго палто – известно още като„дъждобран“. Шие се от памук, габардин, кожа или поплин. Дължината стига доколенете или до глезените и има типичен колан около хълбоците. Реверът е широки първоначално дългото палто се е носело главно от военните. Виждали сте такивамодели на членовете от Гестапо – черна кожа, широки ревери и широка цепка взадната част.

            - модерно палто – дължината му е досредата на бедрата и се шие предимно от вълна или полиестер. Има гладък и мекхастар, по два джоба и се предлага в различни цветове и вариации. Най-популярниса мъжките палта в бежово, тъй като могат да се комбинират както със светли,така и с тъмни дрехи. Палтата се универсални и могат да се съчетават с костюмиили със спортно-елеганти дрехи.

 

Прието е палтата да се шият без талия, но модните дизайнеринарушават това правило като създават модели с очертана талия, като по тозиначин се доближават повече до саката. Стилистите препоръчват в зимния сезон дакомбинирате палтото си с ръкавици и шал в правилните комбинации – например,акоплатото Ви е сиво, ръкавиците и шалът да са черни, а ако палтото Ви е черно –ръкавиците и шалът да са кафяви и т. н.


▀▄ Класическите мъжки якета ▀▄ и палта са част от гардероба както на мъжете, обличащи се в делови класически стил, така и на тези, които предпочитат мъжката мода в спортно-елегантен стил. Моделите спортно-елегантни якета за мъже се отличават с практичност и удобна кройка, която позволява на мъжа да се чувства комфортно. Тези мъжки облекла трябва да осигуряват необходимата топлина при минусови температури и да защитават от вятър и влага – поради тази причина нашите модели мъжки якета и палта се изработват от висококачествени непромокаеми платове с различна плътност.  Montre.bg Ви очаква с удобни, модерни и стилни мъжки облекла за всеки повод!


Оценка 4.7 от 149 гласа.