Колани

Показване:
Подреждане по:
Колани

Колани 

Коланите са едновременно функционални и стилни. Макар и едва забележими като аксесоар, те могат да окажат огромно влияние на Вашата визия и впечатлението, което ще оставите. Калоните могат както да обединят отделните елементи на облеклото Ви, така и да Ви саботират, без да разберете за това. 

История

Джобовете са се появили по дрехите едва през 13-ти век, но нуждата на човека да носи най-необходимите вещи е съществувала много преди това. По същата причина изначалното предназначение на коланите е било да пренасят храна, пари, барут, оръжия, огниво – общо взето, предците на същите онези неща, които се размотават в джобовете Ви днес. В средните векове броят на коланите е показвал социалният статут, а в страни като Чосон министрите са носели златни колани, а само монархът – нефритен колан. За пръв път коланът се е използват за естетически цели през Първата световна война, а често пъти и като малък корсет. 

Предназначение

Коланът представлява парче лента, изработено от кожа или тежък плат. Използва се като аксесоар за панталони, дънки и други облекла. Основната му функция е да придържа дрехите да не паднат, но с еластана и други изкуствени тъкани, коланът има по-скоро декоративна функция. В миналото на него ловците са закачали патрондаша си, фехтувачите – сабите или мечовете си, стрелците – пистолетите си. Военните са използвали по няколко колана за различни цели. Днес армията продължава да използва основно колана в изработката на униформите си. 

Видове колани

  1. От пълнозърнеста кожа – най-силната и издръжлива кожа, която изглежда все по-добре с времето.
  2. Сплетени – коланът е разделен на три части, които са усукани последователно. Малко по-ежедневни от останалите колани, лесно се намират по магазините и са идеални, когато често качвате и губите тегло. Съчетават се най-добре с летни дрехи в цвят каки, шорти или поло.
  3. Релефни – произведения на изкуството. Това са декоративни кожени колани, които са пресовани и имат релефна повърхност – цветя, фигури и подобни. Съчетават се най-добре с изчистено облекло, за да имат фон, на който да изпъкнат.
  4. Велурени – не издържат толкова, колкото кожените, но са интересна, примамлива алтернатива за по-официална вечер.
  5. Цветни колани – имат бродирани изображения по цялата си дължина.
  6. Плетени – изработват се от изкуствени тъкани и са възможно най-евтините колани на пазара. 

Избор на колан

В един идеален свят коланът и обувките Ви са направени от един и същи материал, но в реалността ще се наложите да потърсите такива, които си пасват поне визуално. Средната широчина е между 3 и 5 см, а дебелината е малко повече от сантиметър. Коланите не са като вратовръзките и не се нуждаете от много видове за гардероба си. Затова се фокусирайте върху качеството. Кожата трябва да старее добре, да бъде устойчива и да не се отпуска. Най-добрата кожа е лицевата. Известна е още като „пълнозърнеста“. За вътрешната страна на колана потърсете кожа набук – тя е мека като коприна и издръжлива. Това внимание към детайла няма да остане незабелязано. 

Кафявият цвят е най-популярен за коланите. Черното не се комбинира добре с джинси и панталони в цвят каки. Формалните колани имат малки, лъскави катарами. Самият колан е по-тънък, мек, понякога и лъскав, но винаги от кожа. Неформалните колани имат по-голяма катарама, по-широки са и по-дебели. Обикновено са матирани и не е задължително да са направени от истинска кожа. 

Кога се носи колан?

Отговорът – винаги. Дори джинсите Ви имат отвори за колан. Той е необходим за всеки повод, независимо дали е официален или не. Забавна алтернатива на колана са тирантите. Те са изключително подходящи за мъже с широк торс или за господа с нисък ръст. Единственото нещо, което никога не бива да правите, е да носите колан и тиранти заедно, иначе рискувате да изглеждате като невежа или сякаш наистина се боите панталоните Ви да не се свлекат.

Разгледайте избраните ни предложения за елегантни и стилни  мъжки колани.