Вратовръзки

Показване:
Подреждане по:
Вратовръзки

Вратовръзки 

История

Първият, видял във вратовръзките бъдеще, е Луи XIII, наричан още „Справедливия“. Той въвежда вратовръзките във френския двор – нещо, което веднага е усвоено от благородниците, а по-късно и от целия свят. Но, според слуховете, прочутият възел, който затруднява ужасно хиляди мъже по света, е измислен от един английския коняр, с който връзвал вратовете на четири коня, за да ги държи заедно. 

Анатомия на вратовръзката

Типично, единият край на вратовръзката е по-широк от другия. Широкият край има 45-градусов ъгъл, за да може вратовръзката да прилепва плътно към ризата и да не се мачка. Тесният край се нарича „опашка“ и има секретен шев, предпазващ го от разплитане. От задната страна на широкия край има примка, през която минава тесния край. Ако липсва, използвайте игла или щипка, за да захванете вратовръзката. 

Видове вратовръзки

  1. Обикновена – първоначално е била много по-къса, тъй като талията на мъжките панталони е била много висока. През 50-те години мъжете започват да носят панталоните си по-ниско, с което дължината на вратовръзките се увеличава, появяват се райета, фигурки. Днес стандартната дължина е 140 см и може да се намери във всички нюанси на дъгата.
  2. „Аскот“ – предшественик на съвременната вратовръзка. На външен вид прилича на кръстоска между обикновена вратовръзка и шал. Разликата е, че двата края са с еднаква ширина. Завързва се по-хлабаво и обикновено има декоративна игла, която държи възела. Получил е името си от специално събитие на най-големия английски хиподрум – „Кралски аскот“. На това събитие всички мъже са носели този тип вратовръзка и до днес се смята за изключително формален аксесоар.
  3. Боло – почти изцяло се свързва с каубоите и Западната култура. Болото е типичен аксесоар за Тексас и Аризона. Представлява кожена връзка, чиито краища минават през декоративен елемент – тока, клипс, катарама. Изначално този вид вратовръзка е изработена като елемент за каубойски шапки, които са се завързвали под челюстта, за да не падат по време на яздене или от силния вятър.
  4. Изтънена – обикновено е черна на цвят. Популярността им идва от Бийтълс и се считат за по-официални и модни от останалите видове.
  5. С щипка – създадени са за онези мъже, които имат забързан живот или просто се затрудняват с възела.
  6. Широка – отличава се с големината си и цветните принтове. Започнала е да се носи като част от латино костюми, по-късно става популярна в Англия.

Видове платове

  1. Универсални – за това има само един отговор – коприна. За изработката само на една вратовръзка са необходими 150 какавиди. Сега знаете защо цената е толкова висока, а качеството – толкова добро.
  2. Евтини – правят се от изкуствени материи, перат се по-лесно и се предлагат в широка гама от цветове. Не се мачкат лесно и трудно се зацапват. Отрицателната страна е, че си личи от пръв поглед точно колко струват.
  3. Летни – за изработката им се използва лен или памук. Предлагат се в светли, пастелни цветове или подходящи шарки, каквито са карето и райето. Комбинират се най-добре с ризи и костюми от същия плат. Не се особено официални, по-скоро ежедневни.
  4. Зимни – вълна, кашмир, туийд – заради нишките, вратовръзките изглеждат по-масивни, релефни, затова и когато ги комбинирате, балансирайте с гладка, изчистена риза. 

Комбиниране на вратовръзка с риза

Когато избирате вратовръзка, тя не просто трябва да изглежда добре – тя е първото нещо, което се забелязва, затова и трябва да доминира над останалото Ви облекло. Не е казано, че вратовръзката трябва да е най-скъпата в магазина, но определено трябва да бъде от класа – матови, лъскави, релефни. 

При комбинирането на вратовръзка с риза съществува едно просто правило – избирайте такива, които са противоположни в цветния спектър. Ако ризата Ви има принтове (райе, каре, изображения), изберете вратовръзка с монохромен цвят. Ако принтовете са едва забележими, вратовръзката може да има едри фигури. Всичко е въпрос на баланс.

Стилни и елегантни вратовръзки за всеки мъж. В секцията ни може да откриете желаната от вас вратовръзка. Разнообразие от цветове и модели - за всеки повод и вкус.