Елеци

Показване:
Подреждане по:

Втален мъжки елек в розово каре

Пастелните тонове придават изисканост на всяка визия. Ето защо, ако искаш да изглеждаш като истински..

69.00лв

Модел: 6009
S M

Втален мъжки елек в сив цвят и черно каре

<p>Комбинацията черно и сиво е класика, която трябва да присъства в гардероба на всеки уважава..

69.00лв

Модел: 6008
S
Елеци

Елеци от Montre.bg 

Елекът започва своя дълъг и славен път от Англия, претърпява множество изменения и променя мъжката мода завинаги. Той е една от малките дрехи, запазили първоначалното си предназначение – да са символ на елегантност и класа.

Какво представлява?

Това е връхна горна дреха без ръкави. Може да е двуредна или с един ред копчета. Елекът е познат повече от официалните костюми като трета, но не задължителна част. Въпреки тази си слава обаче, елекът може да се носи и с дънки или панталон тип „каки“.

История на елека

Изначално елекът се е шиел под пояса, бил е сравнително дълъг, но прилепнал към тялото и украсен с различни бродерии, понякога с перли и скъпоценни камъни. Тази мода бързо покорява цяла Европа, като французите взаимстват първи, а след тях – испанците и италианците. Два века по-късно, с разработването и усъвършенстването на мъжкия костюм, елекът си намира ново място. Шиел се е от същия плат като костюма, но не всички господа са могли даси го позволят и така шивачите са започнали да правят елека от две части, като задната винаги е била от по-евтин плат. Тази мода е останала и до днес.

Дизайн

Елекът е създаден, за да следва линията на торса. В предната си част той напомня на сако и често се шие от същия плат, докато в задната си част платът е по-често от вискоза или коприна, по-рядко от памук – тази традиция е останала главно, за да направи дрехата по-лека. На някои модели задната част е стеснена, за да имитира формата на пясъчен часовник.

Видове

Двуредните елеци се смята за твърде официални, затова сесрещат много рядко. Най-вероятно ще откриете по магазините само с един редкопчета – от четири до шест. Съществуват и елеци с три копчета, но те се смятатза част от вечерните тоалети, какъвто е смокингът. Елеците се различават и поформата на своята кройка – повечето имат “V” форма,докато някои имат “U” форма –това са най-често моделите с три копчета, които изискват част от ризата да евидима. Понякога елекът може да бъде заменен от черен пояс, но това вече евъпрос на лични предпочитания.

Избор на правилния модел

Стилистите препоръчват в гардероба си да имате поне единелек, в най-добрият случай – три броя. Невероятно е по колко начина може дабъде комбиниран един елек с панталоните и дънките Ви. Важното е да изберете модел с цвят, по-светъл от този на останалите Ви дрехи – ако имате тъмносин костюм, можете да изберете бял елек и обратното. Днес синхрона на цветовете втрите части на костюма не е от такова значение.

Перфектният елек трябва да има подходяща дължина, а именно –да покрива пояса Ви. Ако е по-къс, ще чувствате дискомфорт, ако е по-дълъг – щесе вижда под сакото. За разлика от сакото, препоръчително е елекът да има по-широки отвори за ръцете, за да не пречи на движенията Ви. Никога не носете колан заедно с елека, тъй като няма да стои така прилепнал, а по-скоро като нещо излишно. Подходяща замяна на елека в зимните месеци е жилетката без ръкавии с V-образно деколте.

Съчетание на цветове

За тъмносините и черни костюми отиват елеци в бяло, сиво и светлосиньо. Не може да съчетаете кожен или кариран елек с официален костюм, особено когато отивате на работа. Колкото по-ярък е костюмът, толкова по-светъл трябва да е елека, и обратното – белите костюми и моделите в пастелни тонове изискват черен елек.

Как се носи елек?

Когато пробвате елек, на първо място, трябва да чувствате как раменете прилепват плътно към Вашите. На второ място – ако носите сако върху елека, той не трябва да го скрива напълно, иначе се губи ефектът. Както при сакото, последното копче на елека винаги остава не закопчано, за да Ви улесни докато седите.

Оценка 4.9 от 78 гласа.

Често задавани въпроси

Кое е най-важното при избора?

Първо и най-важно, елекът е отличен начин да се допълни и завърши изгледа на мъжкия костюм. Той може да бъде избран в същия цвят и материя като панталоните и сакото или да създаде контраст и да придаде по-динамичен вид. Елекът придава завършеност на облеклото и прави гардероба по-професионален и елегантен.

Какви са предимствата на мъжкия елек?

Още една предимство на елека е възможността да изразите индивидуалността си. Той предлага разнообразие от стилове и дизайни, които позволяват на мъжа да се изрази по свободен начин. Можете да изберете класически, традиционен елек, който допълва формалния вид на костюма, или по-модерен и моден елек със смел десен или нестандартни детайли. Всяко решение ще ви помогне да изразите собствения си стил и индивидуалност.

За какво да внимаваме при избора?

При избора на елек е важно да се внимава на размера и силуета, за да се постигне перфектното прилягане към тялото. Необходимо е да се измерите точно и да се избере елек, който да бъде подходящ за вашата фигура. Не е препоръчително да бъде прекалено стягащ или прекалено свободен, а да се подчертават правилно линиите на тялото.