Елеци

Показване:
Подреждане по:

Втален мъжки елек в розово каре

<p>Пастелните тонове придават изисканост на всяка визия. Ето защо, ако искаш да изглеждаш като..

69.00лв

Модел: 6009
S M L XL

Втален мъжки елек в сив цвят и черно каре

<p>Комбинацията черно и сиво е класика, която трябва да присъства в гардероба на всеки уважава..

69.00лв

Модел: 6008
S
Елеци

Елеци от Montre.bg 

Елекът започва своя дълъг и славен път от Англия, претърпява множество изменения и променя мъжката мода завинаги. Той е една от малките дрехи, запазили първоначалното си предназначение – да са символ на елегантност и класа.

 

Какво представлява елекът?

Това е връхна горна дреха без ръкави. Може да е двуредна или с един ред копчета. Елекът е познат повече от официалните костюми като трета, но не задължителна част. Въпреки тази си слава обаче, елекът може да се носи и с дънки или панталон тип „каки“.

 

История на елека

Изначално елекът се е шиел под пояса, бил е сравнително дълъг, но прилепнал към тялото и украсен с различни бродерии, понякога с перли и скъпоценни камъни. Тази мода бързо покорява цяла Европа, като французите взаимстват първи, а след тях – испанците и италианците. Два века по-късно, с разработването и усъвършенстването на мъжкия костюм, елекът си намира ново място. Шиел се е от същия плат като костюма, но не всички господа са могли да си го позволят и така шивачите са започнали да правят елека от две части, като задната винаги е била от по-евтин плат. Тази мода е останала и до днес.

 

Дизайн

Елекът е създаден, за да следва линията на торса. В предната си част той напомня на сако и често се шие от същия плат, докато в задната си част платът е по-често от вискоза или коприна, по-рядко от памук – тази традиция е останала главно, за да направи дрехата по-лека. На някои модели задната част е стеснена, за да имитира формата на пясъчен часовник.

 

Видове елеци

Двуредните елеци се смята за твърде официални, затова се срещат много рядко. Най-вероятно ще откриете по магазините само с един ред копчета – от четири до шест. Съществуват и елеци с три копчета, но те се смятат за част от вечерните тоалети, какъвто е смокингът. Елеците се различават и по формата на своята кройка – повечето имат V форма, докато някои имат Uформа – това са най-често моделите с три копчета, които изискват част от ризата да е видима. Понякога елекът може да бъде заменен от черен пояс, но това вече е въпрос на лични предпочитания.

 

Избор на правилния елек

Стилистите препоръчват в гардероба си да имате поне един елек, в най-добрият случай – три броя. Невероятно е по колко начина може да бъде комбиниран един елек с панталоните и дънките Ви. Важното е да изберете модел с цвят, по-светъл от този на останалите Ви дрехи – ако имате тъмносин костюм, можете да изберете бял елек и обратното. Днес синхрона на цветовете в трите части на костюма не е от такова значение.

 

Перфектният елек трябва да има подходяща дължина, а именно – да покрива пояса Ви. Ако е по-къс, ще чувствате дискомфорт, ако е по-дълъг – ще се вижда под сакото. За разлика от сакото, препоръчително е елекът да има по-широки отвори за ръцете, за да не пречи на движенията Ви. Никога не носете колан заедно с елека, тъй като няма да стои така прилепнал, а по-скоро като нещо излишно. Подходяща замяна на елека в зимните месеци е жилетката без ръкави и с V-образно деколте.

 

Съчетание на цветове

За тъмносините и черни костюми отиват елеци в бяло, сиво и светлосиньо. Не може да съчетаете кожен или кариран елек с официален костюм, особено когато отивате на работа. Колкото по-ярък е костюмът, толкова по-светъл трябва да е елека, и обратното – белите костюми и моделите в пастелни тонове изискват черен елек.

 

Как се носи елек?

Когато пробвате елек, на първо място, трябва да чувствате как раменете прилепват плътно към Вашите. На второ място – ако носите сако върху елека, той не трябва да го скрива напълно, иначе се губи ефектът. Както при сакото, последното копче на елека винаги остава не закопчано, за да Ви улесни докато седите.


Мъжки елеци спортно-елегантни за всякакви поводи. Кумство, сватба, абитуриентски бал