Как да се грижим за костюма си, без да използваме химическо чистене

23/12/2019

Как да се грижим за костюма си, без да използваме химическо чистене

Как да се грижим за костюма си, без да използваме химическо чистене

Костюмът е една от най-важните дрехи в мъжкия гардероб. Липсата на грижи или честото почистване може да доведат до едно и също – съсипване на костюма. Ето защо е важно да знаете кога той се нуждае от химическо чистене и кога – не.

Какво представлява химическото чистене?

Салоните за химическо чистене използват тетрахлорентен разтворител, който премахва замърсяването и петната от тъканите. Процесът на химическо чистене е открит случайно през 1825 г. от Джийн-Баптист Жоли. Една вечер Джийн случайно разлива терпентин върху мръсна покривка. След като терпентинът изсъхва, на това място покривката изглежда като изпрана.

Как да разберете дали костюмът Ви се нуждае от химическо почистване?

Не съществува сигурен знак за това кога точно костюмът Ви трябва да бъде почистен по химически път. За всеки случай, повечето хора посещават салона често. Непогрешими признаци са петна и миризми, които не могат да бъдат премахнати с обикновено пране или проветряване на балкона. Ако рядко носите костюм, достатъчно е да ползвате химическо чистене веднъж годишно. Помнете, че колкото по-често ползвате химикали, толкова повече те отнемат естествените масла от вълната и другите тъкани, което води до преждевременно износване и състаряване.

Как да намерите добър салон за химическо чистене?

Основно правило е да направите проучване, да прочетете коментари на потребители и да се обадите лично на няколко салона. Добър знак е, ако работещите там се съгласят да отговорят на въпросите Ви. Попитайте задължително дали почистването се извършва на място, или дрехите се пращат другаде.

Как да се грижите за костюма си между посещенията в химическото?

            1. Сменяйте костюмите си често – носенето на един и същи костюм през цялото време ще доведе до бързото му износване.

            2. Почиствайте тъканта с пара. Така ще премахнете лесно и гънките. Нека парата да е на най-ниска температура. Не бързайте. По този начин костюмът винаги ще изглежда като нов.

Почистване на костюм с пара

            3. Ако имате петно от храна, което не е попило, вземете четка и започнете бързо и прецизно да четкате в обратна посока с кратки движения. На другия ден, дори да не виждате следи от храна, повторете почистването.

            4. След като носите костюма си, оставете го да виси ден-два върху дървена закачалка. По този начин повечето гънки ще се изправят. Уверете се, че джобовете са изпразнени, за да не се появят други странни форми.

            5. Покрийте костюма си, използвайте калъф, ако се наложи, стига да сте сигурни, че въздухът може да циркулира през него.

Използвайте калъф за костюм за да го съхраните

          6. Въртете костюма на закачалката - когато държите костюма си дълго време на закачалка е добре да го завъртите за да не се получават гънки и следи.

Химическо чистене у дома

Тук имате два варианта – да си купите домашна машина за химическо чистене или комплекти за еднократна употреба. Комплектите не са толкова добри с петната, но са отлични за поизносени костюми.

1. Преди да пристъпите към химическото чистене, проверете етикета. Дори ако костюмът е изработен от вълна, коприна, лен или памук, но химическото чистене не е зачеркнато, можете да го изперете у дома.

2. Изберете определено място на костюма, което да тествате. Намокрете го с малко вода, сложете от препарата и потъркайте с парченце памук. Ако багрилото се отпечата върху памука, ще трябва да идете в салон.

3. При прането на ръка, използвайте само студена вода, без да го мачкате, а само като го вадите и пускате обратно във водата. Ако предпочитате перална машина, обърнете костюма с хастара навън и, ако имате възможност, го поставете в специална мрежичка за пране (подобни мрежички обикновено се ползват за бельо и чорапи).

4. Ако не искате да перете целия костюм, можете да изперете само мястото, на което има петно. Колкото по-скоро се погрижите за него, толкова по-малка вероятност има да попие в дълбочина. Използвайте влажна, дебела кърпа.

Независимо дали изперете костюма, дали ще го почистите с пара или ще се фокусирате само върху едно петно, след това винаги го окачвайте на закачалка да изсъхне.

Внимание : Ако не сте сигурни за някой от методите на грижа / подръжка на вашия костюм моля не ги предприемайте. Консултирайте се със специалист / химическо чистене преди да обработвате / почиствате костюма си. Ние не носим отговорност за повреди или други проблеми възникнали от прилагането на горепосочените методи.