Мъжки сака

04/07/2018

Нормално е да изпитвате страх, когато купувате сако – хем не искате да се чувствате неудобно, хем няма да е приятно, ако изглеждате като чувал. С едно кратко проучване на пазара за мъжка мода ще се сдобиете с увереността, която Ви е нужна. Мъжките сака са в модата от толкова отдавна, че имат собствен кодиран език. Тук ще научите някои от основните понятия.

Правилната мярка

Освен ако няма да си поръчате сако на шивач, дори да свалите точните си мерки, те надали ще са Ви от полза в магазина. На първо място, когато пробвате сако, трябва да гледате шева на раменете. Линията на шева трябва да отговаря на линията на рамото Ви – т.е. не бива да е нито твърде навътре, нито да пада извън рамото. Кройката на рамото може да е няколко вида – скосена, права или леко повдигната.

Друго, за което да следите, е дължината на сакото. Задната част трябва да пада свободно, но в никакъв случай ръбът не бива да е под кокалчетата на ръцете Ви. Дължината на ръкава пък се мери до основата на палеца. Ризата трябва да се подава поне на два сантиметра под ръба на ръкава, за да могат да се виждат и част от маншетите. Цепките на гърба са три вида – с две, с една или без цепка. Копчетата на маншетите са раздалечени, докосващи се или застъпващи се.

Подплата

Някога само марковите сака са могли да имат подплата. Днес тя се слага на всички модели – от най-скъпите до най-евтините. Подплатата прави сакото по-тежко и елегантно. Предпочитаният вариант за подплата е коприната – тя диша, удобна е и ризата прилепва към нея, което е голям плюс при движение. Други материали, от които се изработва подплатата, са вискоза, полиестер, ацетат, коприна bemberg. За съжаление, тези платове не са особено приятни и може да почувствате претопляне и дискомфорт.

Видове сака според броя копчета

1. Три копчета – саката на 90-те години. Създават визуална V-линия, която кара тялото да изглежда пропорционално. На пръв поглед тези сака сякаш са нееластични, твърди, тъй като не дават същата свобода като останалите, но стоят идеално на по-високи господа.

2. Две копчета – най-популярният вид закопчаване. Той прави V-линията по-дълбока, а мъжете стават неотразими и привлекателни. Това е същата линия, която се използва за смокинга.

3. Едно копче – създава дързък вид на сакото, остър, нетрадиционен. Този стил не е за всеки, особено за хората с по-консервативен вкус. Едно копче се използва обикновено при вталените сака, където торсът се нуждае от малко повече свобода.

Видове сака според модела

1. Официално сако – обикновено се комбинира с панталон в същия цвят и текстил. Кройката е по-вталена от тази на блейзъра и спортното сако. Причината е, че официалното сако не е предназначено да играе ролята на връхна дреха. Най-употребяваните платове са кашмир, лен, коприна, крепон и вълна. Най-ползвани цветове са морско синьо, черно и сиво. Рядко срещан модел е сакото с шест копчета – по три на два реда – върхът на официалните сака.

2. Блейзър – първият блейзър е бил ушит в небесно синьо и родината му е Британия. Една от многофункционалните дрехи, които трябва да присъстват в гардероба Ви. Често се бърка със спортното сако. Платът играе съществена в роля в различаването им. За блейзър се използва камгарна вълна, шевиот, кашмир и памук. Среща се най-често в синьо, както и в по-ярки тонове. Червено и зелено са също характерни цветове.

3. Спортно сако – това е сако, което се съчетава с панталони и дънки в различни цветове. Може да се познае също по по-широката си кройка и кръпките по ръкавите в областта на лактите. Шие се от шеврон, туийд и фланелен плат. Може да се срещне в безбройни вариации на цветове и декорации. Има две или три копчета. Подплатата също може да е в разноцветни десени.

В нашия онлайн магазин ще намерите богата гама от мъжки сака според сезона и модните тенденции.

Можете да разгледате всички модели тук : https://montre.bg/saka