Официални ризи Лято 2019

28/06/2019 Новини,

Официални ризи Лято 2019

Независимо дали са за офиса или празнично събитие, официалните ризи трябва да присъстват в гардероба на всеки мъж. Не е нужно да притежавате голямо разнообразие от цветове и текстил – стига Ви да знаете кой модел ще отговаря на стила Ви и нуждите Ви.

 

Платът на официалната риза

Въпреки че памукът не е рядка тъкан, това не му пречи да бъде основа за официална риза. Всъщност, памукът е най-предпочитаната тъкан, тъй като е подходящ както за зимата, така и за лятото. След памука са най-популярни смесените тъкани от памук и еластан. Те са особено богати на цветове, често пъти – лъскави на допир. Подходящи са за вталена кройка; с тях се шофира и работи по-лесно. Само гладенето е малко рисковано.

 

Ако искате да излъчвате стил и „тежест“, потърсете официални мъжки ризи от оксфорд или роял оксфорд. Нишките са сложно преплетени, което прави платът по-плътен, издръжлив и Ви придават улегнал, сериозен и делови вид. Тези ризи са подходящи за важни бизнес срещи и сватби. Лятно време обаче този плат може да Ви създаде проблеми, особено ако няма климатик наоколо.

 

„Рибя кост“ е изключително интересен плат. Той стои в средно положение – не е твърде официален, но е подходящ и за офиса. Освен това, платът е лесен за гладене, има лек отблясък заради V-образните си фигури. Всичко това го кара да изглежда като луксозен и незаменим плат.

 

Дълъг или къс ръкав?

Разбира се, тук става дума за ризи за лятото и зимата. Макар че повечето мъже предпочитат да носят дълъг ръкав дори през лятото, съществуват официални ризи с къс ръкав. Всичко зависи от това колко комфортно се чувствате и какво впечатление искате да оставите.

 

С джоб или без?

Джобът изглежда като нещо много практично – подходящ е да носите в него кърпички или химикали. Той обаче е създаден с една по-особена цел – да намали формалността на ризата. Днес мъжете рядко съчетават ризата с елек и то само по тържествени поводи. Затова и ролята на джоба става толкова съществена. Винаги можете да носите този модел риза, стига да не слагате твърде тежки вещи в джоба.

 

Ако отивате на сватба или друго тържествено събитие; ако етикетът в офиса Ви е твърде консервативен; ако клиентите Ви са важни клечки – определено Ви е нужна риза без джоб. Тук не става въпрос за лични предпочитания, просто без сакото, вратовръзката и джобът изглеждат небалансирани.

 

Ризите с джоб имат по-спортен вид. Подходящи да закачате очилата си на тях, да носите визитки и други дребни предмети. Има два вида джобове – заоблен и заострен. Заобленият е по-неофициален и небрежен. Подходящ е за спокойна работна среда. Заостреният джоб е подходящ за спортно-елегантни дрехи.

 

Обикновена риза или негладеща се риза?

Разликите са две – в цената и в бързината. Ако имате спокойна работа и разполагате с времето си, не е нужно да търсите по-специална официална риза. Ако обаче имате по-динамичен живот или искате да се подсигурите за всеки случай, потърсете негладеща се риза. Тя няма нужда от гладене и не се намачква, но няма да сгрешите, ако я изгладите след пране – това няма да я повреди, напротив, ще я направи още по-привлекателна.

 

Трите ключови елемента

Това са яка, ръкавели и нагръдник. Те са определящи, когато трябва да съобразите официалната си риза с повода. Типът на яката зависи дали ще я носите свободно, с папийонка или вратовръзка. Ръкавелите се нуждаят от подходящи бутонели – колкото по-луксозни и редки, толкова повече ще се забелязвате. Нагръдникът е съвсем друга категория – това не е от нещата, които можете да носите на работа. Той е подходящ за смокинги и, съответно, за сватба, парти, прием или друг повод.

 

От години мъжете и ризите са неразделни. Независимо дали работите от осем до пет или сте „по-гъвкави“, една малка промяна в детайла може да Ви превърне от състезател в победител.