Спортни мъжки сака

19/07/2018

Спорното сако е типично мъжка дреха, която се шие от разнообразни платове, като рипсено кадифе, туийд, велур, деним и кожа. Историята на спортното сако започва през далечната 1860-та, когато за херцога на графство Норфолк, Източна Англия, е била ушита специална връхна дреха, с която е могъл лесно да ловува. Кройката е била по-свободна в сравнение с типичните сака, имала е кожени елементи по себе си и място за съхранение на боеприпасите. Сакото се е комбинирало с високи кожени ботуши и каскет. Платът е бил предимно вълнен, с цвят на горчица, зелен, кафяв или червен.

По-късно спортното сако бива модифицирано за други спортове, включително езда. С времето навлиза в мъжкия гардероб като алтернатива на официалния костюм и става символ на свободата и индивидуализма. Днес носенето на спортно мъжко сако се приема по-скоро като формален вид, отколкото като официален.

Спортното яке се отличава с това, че е по-широко и може да се комбинира с панталони и дънки. Когато избирате спортно сако, трябва да знаете, че изработката му Ви позволява да го комбинирате, като носите няколко ката дрехи, включително и шалче. Ако държите да носите дънки, търсете модел, който има две копчета, памучен плат с топъл цвят и е с по-свободна кройка. Не се притеснявайте от твърде яркия контраст. Нормално е да носите, например, спортно сако в ярко червено с панталони в морскосиньо.

Ако държите са сте по-официални, изберете формална риза с елече или жилетка, може да добавите и вратовръзка.

В случай, че не можете да изберете подходящи обувки, всички модели в кафяво ще Ви свършат работа.

Спортното сако е идеално за първа среща, когато на дамата Ви ѝ стане хладно. Подходящо е за интервю, ако бъдещото Ви работно място няма дрескод. Ако пътувате често по работа или отивате на почивка, излизате с приятели или просто на разходка, винаги може да заложите на спортното сако.