Мъжки ризи

29/06/2018

История на ризите

За пръв път ризите се появяват на бял свят през 14 в., а яката – 100 години по-късно. В началото са се ползвали като долно бельо. Повечето хора смятат, че цветът трябва да е бял, но още през 18 в. розовите ризи са били на мода. С напредването на времето яката около врата ставала все по-дълга и надиплена, докато се превърнала в символ на социален статут. Това и обяснява защо махането ѝ предизвикало такъв голям скандал в обществото. Всеки новатор бил обвиняван за дявол.

По-заможните мъже са поръчвали ризите си на шивач, докато обикновените работници са носели дрехите, които са шиели жените им. И за бедните, и за богатите е било от значение да имат риза, защото това е било символ на просперитет.

Съвременният облик на мъжката риза

Двете световни войни са причина за много изменения в обществото, културата и индустрията. Това включва и ризите, които са се шиели с милиони за войниците. Това е изисквало употребата на по-евтини и издръжливи материали, което води до добавянето на найлон и еластан. Днес съществуват над сто вида ризи, предназначени само за мъже. Разликите и наименованията са толкова специфични, че единствено моделиерите говорят и разбират този език.

Ляво или дясно?

Има няколко теории защо копчетата на дамските ризи са отляво, а на мъжете – отдясно. Според някои, разликата има религиозно значение – че мъжете не трябва да носят рокли, а жените – панталони. Това била и една от причините да изгорят Жана д‘Арк на кладата. Друга теория гласи, че жените не са се обличали сами и копчетата се слагали от лявата страна, за да улесняват слугините им. На мъжете пък копчетата се шиели отдясно, защото навлязла нова мода, според която носели оръжията си под дрехите и в случай на опасност трябвало бързо да разкопчаят ризите си.

Избор на мъжка риза

Винаги когато става дума за избор на риза, нещата опират до „перфектния вид“, но дори „перфектното“ е субективен избор. Затова на първо място трябва да решите какво впечатление искате да направите. Можете да избирате между класическа риза, модерна кройка, тип „по тялото“ или вталена.

1. Класическа кройка – това са ризите, носени от Вашите бащи и дядовци. Формата на кройката напомня на квадрат и заради многото използвана материя и широки ръкави, този модел е бил често критикуван. Класическият вариант е идеален, ако имате лежерен характер и обичате да носите сако.

2. „По тялото“ – тази кройка е създадена по времето, когато се обръща повече внимание на ризите, отколкото на сакото. Кройката е типична за млади хора, които искат да се отличават от по-възрастните/родителите си. Линията следва извивките на тялото, а ръкавите в горната си част са малко по-широки, за да не затрудняват движенията.

3. Модерна кройка – тя е нещо средно между горните две кройки. Осигурява комфорт и стил. Ръкавите са достатъчно широки, но не прекалено. Имате цялата свобода на движенията. Ризата изглежда толкова добре със сако, колкото и без него.

4. Вталена кройка – създадена за млади мъже с атлетично тяло или по-слаби. Моделите от този вид са доста разнообразни по цвят и някои съдържат по-голямо количество еластан, за да облекчат движенията на торса и ръцете.

С джоб или без?

Ризата без джобове е формална, а тази с един или два е неформална.

Якичка

Яката е основата на ризата – тя е най-видимото място. Можете да избирате между няколко вида – с копче, отпусната яка, класическа, малка, вечерна и др.

Подгъв

Едно от нещата, които са типични за мъжката риза е, кога трябва да се втъкне и кога да се остави да пада свободно. Оказа се още по-трудно да се определи, тъй като днес всички ризи се шият с по-къс подгъв, за да осигурят комфорт. Можете да различите двата подгъва визуално – класическият е с подгъв тип лодка – той трябва да се втъкне в панталона. Правият подгъв е рязан хоризонтално и се оставя свободен.

Вижте също и : Официални мъжки ризи