Официални мъжки ризи - полезни новини

30/07/2018

Официални мъжки ризи от Montre.bg

Качество срещу цена

Ако Ви се е случвало да купите риза, чиято цена не отговаря на качеството, ето няколко съвета как да избегнете в бъдеще подобна покупка.

Официални и вталени мъжки ризи от Montre

1. Ако ризата има монохромен цвят, тази точка няма значение, но ако е на райета, каре или някаква шарка, обърнете внимание на мястото, където рамото е съшито с ръкава. Ако линиите/шарките се застъпват, това означава, че някой е обърнал внимание на този детайл и ризата Ви е от високо качество. Други подобни места са яката в предната част и между лопатките на гърба.

2. Шевът по ръба трябва да е сгъстен и само една права линия. Подобен шев отнема повече време, но придава изчистен вид на ризата. Единствено летните ризи нямат сгъстен шев, тъй като той съсипва плата.

3. Колкото по-висока е яката, толкова по-официална е ризата. Има два вида яки – твърди, с кройка и меки, без кройка. Едните са по-официални, другите – не чак толкова, но са трудни за гладене.

4. Официалните ризи често имат на гърба си гънка между лопатките. Това разширение на ризата е сложено, защото водещата ръка, обикновено дясната, се използва повече и по този начин се създава известна свобода. В противен случай ще усещате как ръкавите стягат китките Ви.

5. Копчетата са също лесен начин да различите качествената риза. Перлените копчета са най-разпространени сред официалните модели, но има и пластмасови имитатори, които могат да Ви заблудят. Просто трябва да докоснете едно от копчетата – ако е студено на допир и Ви напомня на камъче, това е правилният вариант.

6. Широчината на ръкавите също е от значение. Ако прорезите са твърде големи, ризата ще се набере веднага, щом си вдигнете ръцете. Оглеждайте се за по-тесни прорези на ръкавите.

Видове официални мъжки ризи

Появата на различните видове ризи отговаря на различните нужди. Колкото по-мобилен става мъжът, толкова по-малко плат е бил необходим. Първите ризи са били толкова широки, че са стигали чак до коленете, но това са били времена, в които мъжете са имали прислужници.

Класическите ризи се появяват в началото на 20 в. и са модерни до днес. Вталените ризи идват в началото на 21 в. за младите, модерни мъже, които искат да се абстрахират от ретро кройката на бащите си. Вталените ризи обаче създават малко неудобства, затова се създава компромисен вариант – между този и класическия, наречен „модерен“ – торсът е втален, докато ръкавите са по-свободни. Има и четвърти вариант – впити ризи, които прилепват плътно, но при движение създават твърде много гънки и ограничават движенията.

Яката според лицето

Съществуват основно два вида яки – заострени, които са класически и отиват на хора с по-кръгли лица, и разгърнати, които подчертават обли, заострени черти. Можете да ги носите както с вратовръзка, така и без. Облата яка е единствената, с която можете да носите златни и сребърни карфици – един от най-официалните стилове. Малката яка не е официална и се пришива на ежедневни ризи. Не я бъркайте с яката тип „мао“, която е характерна за индийските традиционни дрехи. Тя също не е официална, но е нова и свежа в света на модата.

Какво да носите под ризата?

Това е въпрос, който не се обсъжда често, но всъщност е от голямо значение. В началото, когато се е появила ризата, тя е била онази част, която „се е носела под дрехите“, т.е. играела е ролята на бельо. Днес мъжете често се спират на потник. Той е направен от мек, лек плат, който попива потта и създава комфорт, особено зимно време. Потникът е задължителен, ако ризата Ви е по-прозрачна, имате чувствителна кожа или искате да прикриете окосмяването на торса.

Когато избирате потник, имайте предвид, че не трябва да е стандартният ретро тип с широки презрамки. Подходящият потник, който се носи под ризата, напомня на прилепнала тениска с V-образно деколте, при което можете да разкопчаете две копчета от ризата си. Цветът също не трябва да е задължително бял. Той се определя от цвета на Вашата кожа. Ако не можете да решите, изберете сивото – то е универсално.

Вижте тук нашите топ мъжки ризи : https://montre.bg/rizi/vtaleni-mazhki-rizi-slimfit